Samsun’da 7 mahallede 40 bin kişi deprem riski altında
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde deprem gerçeğine dikkat çekti. Açıklamada, Samsun İlkadım'da 40 bin kişinin yaşadığı binaların ömrünü tamamladığı belirtilerek, acil kentsel dönüşüm çağrısı yapıldı.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde yaptığı basın açıklmasıyla deprem gerçeğine dikkat çekti. Kurul adına açıklamayı yapan TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Samsun Temsilcisi Akın Ömür, Samsun’da 40 bin nüfusun yaşadığı alanda binaların ekonomik ömürlerini tamamladığını ve ilgili binaların hiçbir mühendislik desteği almadığını belirterek, “Olası bir doğal afetin vatandaşlarımızı mağdur etmemesi için İlkadım ilçemizde de kentsel dönüşüm çalışmalarının çok acil olarak başlatılması gerekmektedir” dedi.
TÜM VERİLER AÇIKLANMADI
6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden yurttaşları özlemle andıklarını belirterek yakınlarına sabır dileyen Akın Ömür, “Resmi açıklamalara göre 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği depremlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının açıklamalarına göre 39 bin 441 bina deprem anında yıkılmış, yıkılan binalarla birlikte 271 bin 892 bina ise aldıkları hasarlar nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir. Depremde yaşanan kayıplara ve yıkımlara ilişkin tüm veriler aradan geçen iki yılın sonunda hala açıklanmış değildir” diye konuştu.
O BİNALARDA MÜHENDİSLİK HİZMETİ YOK
Deprem gerçeğini Samsun özelinde değerlendiren Ömür, “İlkadım ilçemiz Hastane, Zeytinlik, Kadıköy, Reşadiye, Fatih, İlyasköy ve Anadolu olmak üzere toplam 7 mahallede imar planı olmayan ve plansız olarak yapılan yaklaşık 130 hektar alanda 40 bin nüfus yaşamaktadır. 15 bin bağımsız bölümden ibaret olan bu yerleşim alanları 1960-2000 yılları arasında yapılaşmış ve hiçbir mühendislik hizmeti almamıştır. Hastane Mahallesi, Anadolu Mahallesi, Reşadiye Mahallesi ve Fatih Mahallesinin tamamı; Kadıköy Mahallesi, İlyasköy Mahallesi ve Zeytinlik Mahallesinin bir bölümü halen plansızdır ve deprem riski taşımaktadır. 40 bin nüfus deprem riski altında yaşamaktadır. Binalar ekonomik ömürlerini tamamlamış, bir kısmı ise kullanılamaz hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ACİL BAŞLAMALI
Türkiye’de son yıllarda meydana gelen çeşitli afetler nedeni ile birçok vatandaşın hayatını kaybettiğini vurgulayan Ömür, “Bu güzel şehrimizde de bu tür olumsuzlukların olmaması için Canik ilçemizde kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılmıştır. Olası bir doğal afetin vatandaşlarımızı mağdur etmemesi için İlkadım ilçemizde de kentsel dönüşüm çalışmalarının çok acil olarak başlatılması gerekmektedir. Ayrıca, Samsun’un yapı stoku envanter çalışmalarına en kısa zamanda başlanması ve tüm yapıların bina kimlik çalışmasının yapılması gerekmektedir” dedi.